La Biblioteca de l’ICAB s’adhereix al Compendium.cat

Al portal Compendium.cat ja es poden consultar, des d’ara, obres d’interès històric i cultural sobre el llenguatge jurídic català i documents que han tingut un paper rellevant en l’impuls del català en l’àmbit del dret al llarg dels segles. La incorporació d’aquestes obres ha estat possible gràcies a un acord de col·laboració entre el Consell de l’Advocacia Catalana i la Biblioteca de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), que presta els seus serveis de digitalització per contribuir a difondre aquestes obres de gran valor històric.

Els primers documents que ja es poden consultar en línia a Compendium.cat són Índex de textos legals i 50 documents jurídics en català, que es troben dins l’apartat “manuals i obres de referència 1923-1999”  i són fàcilment localitzables a través del cercador.

Índex de textos jurídics legals, un pràctic manual de consulta de principis del segle XX

Es tracta d’una obra publicada l’any 1923 —coincidint amb el cop d’estat de Primo de Rivera— que indexa referències de lleis per tal de facilitar la invocació de les lleis catalanes. El manual va néixer gràcies a la petició formulada pel jurista Maspons i Anglasell a la Junta del Col·legi d’Advocats de Barcelona el febrer del 1922: “s’encomana a la Junta de Govern que faci redactar i publiqui, en el temps més breu possible, un Índex de les Lleis catalanes vigents, en el qual, al costat de la regla jurídica que cada una d’elles legalitza, breument expressada, s’hi faci constar la seva cita o referència legal completa”.

L’obra anava adreçada als advocats col·legiats per tal de facilitar la seva tasca a l’hora d’aplicar les lleis catalanes, és a dir, les lleis sancionades pel legislador català, que en aquell moment es trobaven compilades en l’última edició oficial de Les constitucions y altres drets de Cathalunya i en altres obres de “fatigosa consulta”. Consulteu l’edició digitalitzada

50 documents jurídics en català, un document clau per recuperar la llengua

L’obra 50 documents jurídics en català, publicada el 1976, va ser l’aportació del Col·legi d’Advocats de Barcelona al cinquè centenari de la publicació del primer llibre imprès en català. L’obra aplega els treballs efectuats al llarg de diversos anys pel Seminari de Documentació Jurídica en Català de la Comissió de Cultura de l’ICAB. Aquest document va ser clau en les tasques de recuperació de la llengua que es duien a terme en aquell moment. L’objectiu del Seminari no va ser compondre un manual de formularis, sinó afrontar problemes de terminologia i de redacció de documents jurídics en català, tenint molt en compte les particularitats del nostre dret.

Tal com ja s’ha fet amb aquestes dues obres, gràcies a la col·laboració de la Biblioteca de l’ICAB es preveu que es podran anar incorporant documents de gran valor històric i cultural al portal Compendium.cat, que actualment té diverses línies d’actuació en marxa per tal de poder ampliar el fons disponible en línia.

Recentment, gràcies també a la col·laboració del Col·legi d’Advocats de Sueca, ja s’han pogut digitalizar dues obres sobre el llenguatge jurídic valencià, totes dues de la mà de la historiadora Josepa Cortés Escrivà, de la Universitat de València: Un formulari de juristes i Formularium diversorum instrumentorum: un formulari notarial valencià del segle XV, que Compendium.cat publicarà properament. Consulteu l’edició digitalitzada

La revista Món Jurídic al seu darrer número de desembre/gener de 2023 publica un article de la col·laboradora del Servei Lingüístic del Consell de l’Advocacia Catalana, Anna Arnall, on s’explica el projecte Compendium.cat i es fa referència, entre d’altres, a l’acord amb la Biblioteca de l’ICAB per incorporar aquest material.

Post by admin

Comments are closed.