PRESENTACIÓ

El Compendium.cat, portal de recursos de llenguatge jurídic català, reuneix i indexa múltiples recursos lingüístics i jurídics pertanyents a tot el domini lingüístic català (Andorra, Catalunya, Catalunya Nord, Illes Balears i País Valencià). Es diferencia d’altres portals de recursos especialitzats en català jurídic en estar estructurat al voltant d’un motor de cerca que permet recuperar la informació per la via conceptual i la via de la cerca lliure, així com mitjançant múltiples remissions que vinculen informació jurídica amb lingüística i viceversa.

S’hi poden trobar i (en cas que estiguin en línia) consultar tot tipus de manuals de redacció i estil, apunts lingüístics sobre terminologia jurídica, diccionaris jurídics, manuals didàctics, models de documents, articles i apunts de blog, entre d’altres, publicats fins a la data d’avui.

A més, el portal també ofereix models de documents jurídics i administratius, així com formularis jurídics pertanyents a diferents branques del dret, formularis per a procuradors i formularis registrals.

El portal és útil per als professionals del dret (advocats, procuradors, notaris, registradors, graduats socials, jutges), els professionals de la llengua (correctors, traductors, docents de llenguatge jurídic) i el personal administratiu, d’àmbit públic o privat, que hagi de redactar documents jurídics. També fa servei a estudiants de llenguatge jurídic o dret, professors d’universitat, investigadors en els camps de la lingüística i la terminologia, i també qualsevol persona interessada en el llenguatge jurídic.

0
formularis jurídics
0
diccionaris jurídics
0
apunts lingüístics
0
manuals d'estil

Els objectius d’aquest portal són tres: el primer, perseverar en el foment de l’ús i la qualitat del llenguatge jurídic català, atès que actualment alguns sectors de l’àmbit jurídic, com el de l’Administració de justícia o el notarial, encara registren percentatges d’ús del català molt baixos.

El segon, rendibilitzar la gran quantitat de recursos públics i de lliure accés de què disposa el panorama actual de recursos del llenguatge jurídic català.

El tercer, millorar el panorama documental del llenguatge jurídic català, el qual es caracteritza per la dispersió de recursos en múltiples webs institucionals; la inestabilitat dels recursos que estan en línia; la dispersió tipològica dels recursos (és a dir, la presència de recursos que inclouen altres recursos), i la disfunció entre el perfil dels usuaris i l’òptica des de la qual s’han conceptualitzat els recursos.

El portal contribueix a pal·liar els problemes esmentats de la manera següent:

Centralitza els recursos

El portal reuneix múltiples recursos en un sol lloc web, la qual cosa evita que l’usuari hagi de cercar-los en els apartats corresponents dels webs institucionals.

Conserva els documents

El portal emmagatzema, complint la normativa vigent i sempre que sigui possible, un exemplar digital dels recursos, fet que combat la pèrdua dels recursos i els enllaços trencats.

Fa més visible la informació

El portal disposa d’un sistema de metadades que permet la detecció i recuperació de la informació, fins i tot dels recursos inclosos dins altres recursos.

Facilita la consulta

L’associació de paraules clau i descriptors a cada recurs, així com les remissions internes entre aquests, creen noves vies d’accés a la informació adequades a diversos perfils d’usuari.

UN PORTAL INSTITUCIONAL

El Consell de l’Advocacia Catalana lidera i impulsa el desenvolupament del portal Compendium.cat, donant compliment a l’article 6.2 de la Normativa de l’Advocacia Catalana, en virtut del qual els col·legis i el Consell es comprometen a impulsar la normalització de l’ús del català en totes les professions jurídiques i en l’Administració de justícia de Catalunya. El projecte es promou des de la Comissió de Llengua del Consell, la qual té com a objectius fomentar l’ús i la qualitat del català en l’àmbit de la justícia.

En data 13 de desembre de 2021 el Consell de l’Advocacia Catalana va signar el conveni de col·laboració per impulsar el portal Compendium.cat amb disset institucions catalanes i andorranes de l’àmbit jurídic, lingüístic i acadèmic. L’acte va tenir lloc al Palau Reial de Pedralbes i va estar presidit per la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró (més informació).

 

Les institucions que col·laboren en el projecte són:

Institucions públiques

Col·legis de l’advocacia catalana

Col·legis professionals

Universitats

Àmbit empresarial, associatiu i sindical

UN PROJECTE DE TRANSFERÈNCIA

El portal Compendium.cat es tracta d’un projecte de transferència del coneixement que opera en el camp interdisciplinari de la llengua i el dret. Té origen en la tesi doctoral Llenguatge jurídic català: estat de la qüestió i propostes de futur, defensada per Anna Arnall Duch el 2019 i premiada com a millor tesi doctoral 2019 per la Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de València. El treball presenta un conjunt d’estudis que aborden la variació terminològica, la història, el model lingüístic, l’ús i els recursos del llenguatge jurídic català. És en el marc d’aquest últim estudi que Arnall va analitzar el panorama de recursos del llenguatge jurídic català i va elaborar un catàleg bibliogràfic de fins a 232 recursos. Aquest portal materialitza l’ampliació, l’actualització i la posada a disposició del públic del catàleg bibliogràfic, una de les línies de treball que va deixar obertes la recerca.

La direcció del projecte és a càrrec d’Anna Arnall Duch, doctora en ciències del llenguatge i especialitzada en l’estudi del llenguatge jurídic català. Ha impartit docència en jurilingüística a la Universitat Pompeu Fabra i ha sigut editora tècnica de la Revista de Llengua i Dret. Actualment, col·labora amb el Servei Lingüístic del Consell de l’Advocacia Catalana i és docent de llenguatge jurídic a la Universitat Oberta de Catalunya.

LA DENOMINACIÓ

La denominació “Compendium.cat” aglutina les idees de tradició i modernitat, els dos principis que van inspirar el procés de restabliment del llenguatge jurídic català modern, i també hi trobem recollides les idees de llenguatge jurídic, compilació digital i llengua catalana.

D’una banda, la denominació llatina “compendium” és manllevada de l’obra jurídica medieval Compendivm Constitvcionvm Generalivm Cathalonie, de Narcís de Sant Dionís, una mena d’enquiridó que va recollir de forma condensada tot el corpus legislatiu català del moment (fonamentalment constitucions i capítols de Cort, alguns en llatí d’altres en català). Aquesta obra s’elaborà el segle XV, en plena etapa de maduresa del llenguatge jurídic català i contribuí de ben segur a l’ús més generalitzat del català en la documentació jurídica medieval. De l’altra, l’afegitó “.cat” remet a la idea que es tracta d’una eina digital i que se circumscriu a l’àmbit de la llengua catalana.

image
https://compendium.cat/wp-content/themes/hazel/
https://compendium.cat/
#b8b8b8
style1
scrollauto
Carregant notícies...
/var/www/html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
on
yes
yes
off
off
off

Loading

Us informem que la nostra web disposa de galetes de tercers i permanents que permeten obtenir informació sobre la navegació dels usuaris que hi accedeixen. Per obtenir més informació, feu clic aquí.

Hi estic d’acord.  Ho rebutjo.  Vull configurar les galetes.