Neix Compendium.cat, el portal de llenguatge jurídic català
Avui s’ha presentat a Lleida el portal de llenguatge jurídic català, Compendium.cat, www.compendium.cat, que unifica més de 700 recursos per fomentar l’ús del català en l’àmbit del dret i que es posa a disposició de tots els operadors jurídics, així com dels professionals de la llengua i de la ciutadania en general, per fomentar l’ús del català a la justícia i en els diferents àmbits socials. Un total de divuit institucions i entitats catalanes i andorranes, liderades pel Consell de l’Advocacia Catalana, amb la col·laboració dels departaments de Justícia i de Cultura de la Generalitat, promouen la creació d’aquest nou web.
El president del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi de l’Advocacia de Figueres, Joan Ramon Puig, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, el secretari de Política Lingüística del Departament de Cultura, Francesc Xavier Vila, el president de la Comissió de Llengua del Consell i degà del Col·legi de l’Advocacia de Vic, Rogeli Montoliu, i el degà del Col·legi de l’Advocacia de Lleida, Jordi Albareda, han presidit l’acte de presentació del portal, que ha tingut lloc al Turó de la Seu Vella de Lleida.
El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Joan Ramon Puig, ha destacat “la transversalitat d’aquest projecte, capaç d’unir fins a divuit institucions i agents en defensa de l’ús de la nostra llengua”. Tot i això, Puig ha fet una crida “a no caure en el cofoisme perquè avui fem un pas endavant significatiu i necessari, però encara ens queda molt camí per recórrer fins a aconseguir que l’ús del català, en molts àmbits, però especialment en el de la justícia, estigui plenament normalitzat”.
El màxim responsable del Consell ha esperonat a tots els professionals, tant del sector jurídic, com l’administratiu i el lingüístic, a utilitzar el portal Compendium.cat: “Ja no hi ha excuses perquè des d’avui tots tenim a la nostra disposició una eina de treball i consulta que té com a principal objectiu posar les coses fàcils a tothom qui vulgui exercir el seu dret a usar el català com a llenguatge jurídic”.
Per la seva banda, el president de la Comissió de Llengua del Consell, Rogeli Montoliu Casals, ha remarcat que “la posada en funcionament del portal Compendium.cat és un pas més en la bona direcció per revertir l’actual situació de baix ús del català en l’àmbit jurídic”, i ha advertit que “des d’avui mateix caldrà que tots els operadors jurídics facin servir aquesta nova eina, perquè al capdavall, tant en l’àmbit del dret com en qualsevol altre, som tots i cada un de nosaltres els únics que podem defensar la nostra llengua, la pròpia de Catalunya, juntament amb l’aranès a la Val d’Aran, cada dia, a cada pas, a tot arreu, i en qualsevol circumstància, perquè en últim terme les llengües es defensen fent-les servir, parlant-les, escrivint-les, escoltant-les, llegint-les i estimant-les”.
Montoliu ha afegit que “el català és una llengua mil·lenària, de prestigi i moderna, tan vàlida o més que qualsevol altra, que garanteix la cohesió social del nostre país, del que n’és un eix vertebrador i signe d’identitat”, i ha reclamat un canvi d’actitud de tots per aconseguir que el català pugui aviat ser utilitzat amb normalitat en tots els àmbits.
Aquest portal permetrà fomentar l’ús i la qualitat del llenguatge jurídic català, contribuir a pal·liar els problemes que té el panorama documental d’aquest llenguatge i visibilitzar i rendibilitzar molts dels recursos que actualment es troben dispersos en diferents webs institucionals.
Les institucions i entitats catalanes que hi participen són: el Consell de l’Advocacia Catalana, el Departament de Justícia, el Departament de Cultura, el Consell de Garanties Estatutàries, la Comissió Jurídica Assessora, l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, el Centre de Terminologia de Catalunya (TERMCAT), la Universitat Pompeu Fabra, la Societat Catalana d’Estudis Jurídics filial de l’IEC, el Col·legi Notarial de Catalunya, el Deganat dels Registradors de Catalunya, el Consell de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, el Consell de Col·legis de Graduats Socials de Catalunya, el Consolat de Mar de la Cambra de Comerç de Barcelona i la Mútua de Previsió Social per a advocats Alter Mútua. També hi participen tres institucions del Principat d’Andorra: el Consell General, la Universitat d’Andorra i el Col·legi d’Advocats d’Andorra. Es tracta, però, d’un projecte obert al qual és previst que s’hi adhereixin altres institucions sensibles i compromeses amb l’impuls del català en l’àmbit del dret.
Una eina transversal i dinàmica
El Compendium.cat reuneix inicialment més de 700 recursos relacionats amb el llenguatge jurídic català, i es preveu que durant el 2022 creixi en nombre de recursos (fins a arribar als 1.000) i augmenti les funcionaltiats que ofereix. S’hi poden consultar tot tipus de manuals de redacció i estil, apunts lingüístics sobre terminologia jurídica, diccionaris jurídics, manuals didàctics, models de documents, articles i apunts de blog, entre d’altres, publicats fins a la data d’avui.
A més, el web també ofereix models de documents jurídics i administratius, així com formularis jurídics pertanyents a diferents branques del dret (processal civil, penal, laboral, família, contenciós administratiu), formularis registrals, arbitrals, notarials i per a procuradors i, també, clàusules de derivació a la mediació, entre d’altres.
El portal va adreçat als professionals del dret (advocats, procuradors, notaris, registradors, graduats socials, jutges), els professionals de la llengua (correctors, traductors, docents de llenguatge jurídic) i el personal administratiu, d’àmbit públic o privat, que hagi de redactar documents jurídics i administratius. També fa servei a estudiants de llenguatge jurídic o dret, professors d’universitat, investigadors en els camps de la lingüística i la terminologia, així com a qualsevol persona interessada en aquest llenguatge.
Compendium.cat va néixer a l’àmbit de la recerca, concretament en el marc de la tesi doctoral Llenguatge jurídic català: estat de la qüestió i propostes de futur (2019), elaborada per la lingüista Anna Arnall Duch, doctora en lingüística, especialitzada en llenguatge jurídic català per la Universitat Pompeu Fabra, actual impulsora i responsable del portal Compendium.cat
Foto de grup a l’acte de presentació del portal Compendium.cat
Fotografia de Genaro Massot.